Barion Pixel
Keresés
Close this search box.

Migráns szonáta (PDF / ePUB)

1.950 Ft

„Irodalmi hangverseny négy tételben”

Ágó-Kostály az elmúlt huszonegy évben egyetlenegyszer válaszolt érdemben a hasonló kritikákra, éppen a hollywoodi szerződés megkötése előtt. Akkor így nyilatkozott: „Művem alapvetően szonáta, bár szerkezetét tudatosan Mozart 550. Köchel jegyzékszámú, ún. »Nagy« g-moll szimfóniájáról másoltam. A négy tétel tehát Molto Allegro, Andante, Menuetto, allegro és Allegro assai, azaz »Nagyon gyorsan«.

Az egyes tételek önállósága, a mű ilyetén-formán való széttöredezettsége, a »tételek magánya«, illetve a túlzóan dús, sokszor elviselhetetlenül hangos és túlságosan harsány hangszerelés konkrét művészi célokat szolgált. Úgy éreztem, ki kell tágítanom a szonáta kereteit, mert a háromszáz évvel ezelőtti forma a háromszáz évvel ezelőtti világot tükrözi. Az én zeneművem pedig a 21. század második negyedéről szól, a terrorizmus és a migránsválság, a népvándorlás barbarizmusa volt a fő »ihletője«, sátáni, elvetemült, gonosz múzsája.

A hagyományos szimfónia (görögül »összhangot« jelent a szó) sokféle hangszere: a vonósok, ütősök, réz- és fafúvósok, illetve a tételek egymásra rímelése, derűs és bensőséges kapcsolatuk a teljességet, a befejezettséget sugallják. A szimfónia egy olyan kor szülötte, amely kor még hitt a teljességben, a befejezettségben, a tökéletesség lehetőségében. Abban az évben, a »Sötét esztendőben«, amikor a Migráns-szonáta született, úgy éreztem, nem írhatok szimfóniát, nem ünnepelhetem az életet. Abban az évben, amikor valóban apokaliptikussá vált a népvándorlás és a nyomában járó terrorizmus tombolása a Földön, én magam (nyilván sok kortársammal együtt) már nem tudtam hinni a teljességben, a befejezettségben, a tökéletességben.

»Szonáta«, »szvit«, »szimfónia« – ez persze csak játék a szavakkal. Tulajdonképpen mindegy, hogy hívjuk. De én nem voltam képes azt a címet adni művemnek, hogy »Terror szimfónia«, vagy később »Migráns szimfónia«. Talán ostobaság, de úgy éreztem, ezzel a címmel mintha ünnepelni akarnám az oktalan vérengzést, mintha Eroicát komponálva hódolni akarnék a pusztítás hódítása előtt.

 Beleolvasok…

Kisregény, 78 oldal, ISBN 978-615-81794-8-5 (PDF)

Kisregény, 77 oldal, ISBN 978-615-81812-3-5 (ePUB)

Vásárlás után mindkét fájltípus letölthetővé válik.

Válassza ki a pénznemet
HUF Magyar forint
EUR euró